O KARATEU

RAZUMIJEVANJE FILOZOFIJE

Opće je mišljenje vježbača ili karateka, da ako se mogu strogo pridržavati načela karatea – koja uključuju pravila ponašanja, napor, iskrenost, samokontrolu, strpljivosti i osobnost – onda nema razloga da svoj cijeli život ne provedu poštujući ista pravila. Ako pravila dojoa zahtijevaju od učenika da imaju dobre higijenske navike, da ne puše i ne piju, da budu poslušni i da održavaju visoke standarde discipline, posve je razumno da će ista načela postati dijelom njihove svakodnevnice.

ORUŽJE KARATEA

Shvatanje da je tijelo zapravo „hodajuće oružje“ ponekad iznenadi. Ruke, noge, laktovi, koljena, prsti, stopala i glava dobijaju novo značenje kao „oruđa“ karatea, tj. Kao prirodno i uvijek pristupačno napadačko i odbrambeno oružje.

Da prsti, ruke i stopalo postanu učinkovito oružje potrebna je suradnja cijelog tijela. Zbog toga tijelo valja njegovati, održavati mu kondiciju i uvježbanost kako bi djelovalo usklađeno, brzo i snažno.

TRENING

Trening karatea temelji se na određenim pravilima ponašanja i uvježbavanju zadanih tehnika. Dok neki početnici imaju prirodni dar za izvođenje potrebnih pokreta sa lahkoćom i sigurnošću, neke treba upućivati kroz strogi program korak po korak. Na treningu nema prečica. Karate, kao i svaki drugi sport, temelji se na upornom vježbanju i strpljivosti. Odlučnost i posvećenost zacrtanom cilju najvažniji su čimbenici uspjeha na treningu i takmičenju.