ZAŠTO KARATE ?

ŠTA KARATE NUDI ?

Karate nije samo poseban oblik samoodbrane, već onome koji mu se posvetio pruža priliku da prihvati zdrav i uravnotežen način života koji objedinjuje tjelesno, umno i duhovno. Kao sport i borilačka vještina karate podstiče samodisciplinu i razvija usredotočenost i svijest. Premda trening karatea traži mnogo stege, njegova interaktivna narav nudi temelj za učenje i vježbanje životnih vještina poput skromnosti, uzajamnog poštovanja, iskrenosti i pozitivnog razmišljanja. Sve to zajedno s poštenjem, odnosno pravilima ponašanja koja uključuju samokontrolu tvore načela na kojima je karate utemeljen. Mnogi roditelji potiču djecu da se bave sportom koji obogaćuje život, a upravo karate, odnosno njegova načela i trening, prepoznaju kao sredstvo za jačanje osobnosti i samopouzdanja. Karate također pomaže oblikovanju tijela: jača tijelo, povećava mišićnu snagu, poboljšava pokretljivost, povećava izdržljivost i ukupne tjelesne mogućnosti. Neki počinju trenirati karate smatrajući savladavenje pokreta stvaralačkim izazovom. Vide karate i trening koji on zahtijeva kao svjetonazor koji će njihovim životima dati punu smisao i pravu vrijednost. Onima koji se njime bave karate daje priliku da dobro promisle o sebi i svojim uvjerenjima, stajalištima i ponašanju. Karate zadovoljava potrebe oba spola i svih dobnih skupina (od pet godina nadalje) pa njegova popularnost kao takmičarskog i rekreativnog sporta sve više raste. Privlačnost karatea možda se skriva u činjenici da sudionici imaju mogućnost uživati i sudjelovati u aktivnosti koja je pogodna ne samo za rekreaciju, već i za takmičenje.

Načela kojima težimo

Dobro uvježbani karatista razvit će unutarnju snagu i ravnotežu te će naučiti kao biti doboronamjeran i saosjećajan. U svakoj situacoiji teži poduzimanju najboljeg djelovanja, i to uvijek sa dobrom namjerom i uljudno. Predanost i odanost, istinoljublje i iskrenost temelji su karatea. Za pojedinca je najveći izazov zadržavanje samokontrole u svakoj situaciji.

Psihološka načela

Prihvatanjem pozitivnog načina razmišljanja olakšat će napredak u savladavanju tehnika. Pozitivan stav i razmišljanje povećavaju samopouzdanje i olakšavaju reakciju i prilagodbu na svaku navonastalu situaciju, bez obzira je li riječ o onoj na borilištu ili u svakodnevnom životu. O ishodu borbe nerijetko odlučuju stavovi i trenutno stanje duha.

IZAZOV

Svaki početnik žudi za nošenjem crnog pojasa (1. Dan) koji za mnoge predstavlja snagu i moć. Za onoga koji se posvetio karateu crni pojas znači prepoznavanje sposobnosti, nagradu te lično i javno priznanje uspjeha.

UBIRANJE PLODOVA

Uvijek imajte na umu da u sukobu sa samom sobom ne možete ostvariti naučeno! Nema sumnje da sportistu , nakon što je pobijedio na pojedinačnom ili ekipnom takmičenju, preplavljaju osjećaji radosti, zadovoljstva i iznimnog postignuća. Izuzetan je osjećaj biti pobjednikom! Pobjeda se najčešće nagrađuje medaljom, trofejem, ili nagradom, a u nekim zemljama i novcem. Na ličnom i profesionalnom nivou znači doživjeti nacionalnu počast. Predstavljanje svog kluba ili države na mjesnom, regionalnom ili međunarodnom takmičenju veliko je postignuće za svakog sportistu. Nagrade donose čast, status i priznanje.

POČETAK

Pogled na učenike karatea dok treniraju u bijeloj odjeći i spektar boja pojaseve u očima onih koji se žele baviti tim sportom sije sjeme znatiželje a nerijetko i strahopoštovanja. Možda je baš to nadahnulo mnoge buduće učenike da se upuste u istraživanje karatea.

NOVE NAVIKE

Početak zahtijeva nove navike. Navikavanje na novi način života traži postavljanje novih pravila:

PRAVILAN PRISTUP

Karate je izvedba slijeda tehnika i kretanja, a vještina i tačnost izvođenja ovisi o ispravnom pristupu. Učenici isprva uče osnovne tehnike – od zauzimanja pravilnih stavova do blokiranja, udaraca rukom, zamaha i udaraca nogom – a najvažnije je da se tehnike izvode tačno, snažno i strpljivo. Važno je razviti jasnu predodžbu o onome što se radi i zašto se radi upravo tako. Osnovni metodički trening ne smije se ubrzavati jer se snaga i brzina mogu razviti samo na dobrim osnovama. Upamtite, što ne možete postići danas, postići ćete sutra. Snaga tehnike leži u kvaliteti izvedbe. Svaki je nosilac crnog pojasa počeo od samog početka!